donderdag 29 september 2016

28-09-2016 Dag 10: Houston we (don't) have a problem!

Na weer een goede nachtrust rustig aan opstaan en de plannen bekijken voor de dag. Ontbijten en naar het Houston Space Center zou het gaan worden.
Nadat de navigatie ons eerste de verkeerde kant op stuurt. (Er wordt veel aan de wegen gewerkt in en rondom Houston dus af en toe klopt de navigatie niet met tijdelijke opritten en zo) Komen we aan bij een Denny's voor het ontbijt.
De serveerster die hier aan t werk was, was een stuk enthousiaster dan de gemiddelde medewerker in een winkel hier. Vond, althans dat zei ze ;), het helemaal leuk dat we uit Nederland kwamen.

Na het stevige ontbijt rijden we door naar het Space Center. We halen de kaartjes en nemen ook maar de audio guide er bij voor de aanvullende info.
Na een korte film in een van de filmzalen lopen we een van de tentoonstellingen op (sorry ben even de naam vergeten en heb het foldertje niet bij de hand) hier zien we allemaal oude, of replica van, spullen die me de ruimte zijn in geweest. Super interessant allemaal!

Na deze ruimtes lopen we naar buiten. Daar staat een groot vliegtuig met een Spaceshuttle er boven op. Dit is een replica maar wel van dezelfde grootte. Hier kunnen we ook binnen kijken en hebben we interessante audio guide verhalen.

Inmiddels is het tijd voor lunch en vooral iets drinken, want het is nog niet kouder geweest dan 25 graden. Na een hotdog lunch en grote limonade lopen we weer verder. Bij binnenkomst hebben we een soort simulator gezien waar je in kunt. Voor een klein bedrag kun je ervaren hoe het is om in de cockpit van een shuttle te zitten.
De mensen buiten zullen wel raar hebben staan kijken toen wij binnen zaten met ons gegil en gelach.
Als afsluiter van de dag nemen we de tram tour. Met deze tour kom je bij de gebouwen waar nog steeds gewerkt wordt aan de voorbereidingen voor nieuwe lanceringen.
De eerste stop is bij het mission controle center. Na 87 trappen omhoog lopen komen we in een kamer met zachte maar piepende en krakende stoelen. Dit blijken de originele stoelen uit de jaren 70 te zijn geweest. We kijken uit op het oude mission control center inclusief bij behorende oude, soort van, computers.

Hier verteld een jongen over dat we nu in de voormalige vip ruimte zaten. Hier kwamen familie leden van de astronauten  en celebrities kijken hoe het hier allemaal geregeld werd.
Pas halverwege het verhaal wijst de jongen ons op de speaker die recht voor ons staat. Uit deze speaker hebben 2 van de meest historische zinnen geklonken.
'One small step for man, one giant leap for mankind" en natuurlijk "Houston we have a problem!"
Zo vreemd om dan nu in de ruimte te zijn waar deze woorden voor het eerst te horen waren.

Als we weer allemaal beneden staan gaan we weer de tram in en op naar de volgende hal. Hier is een trainingscentrum voor astronauten om zich te kunnen voorbereiden op de aankomende missie. Ook worden hier robots voor verschillende doeleinden ontwikkeld.

De volgende stop van de tram tour is de Rocket Place. Hier staan/liggen een aantal raketten en de tering wat zijn zie groot. Die had ik van de buitenkant van de hal niet zien aankomen.
Op de vraag waarom alles wit is wat de ruimte in gaat kon de tour guide me niet echt een antwoord geven. Of nou ja het antwoord wat hij dacht dat het zou zijn (en ik zelf ook vermoed) is dat het voor de zichtbaarheid makkelijker is.

Als we klaar zijn met de tram tour gaat het center langzaam sluiten dus is het voor ons ook tijd om te gaan.
Buiten besluiten we nog even naar de supermarkt te gaan om een spanband te halen. Stephan gaat de koelbox als koffer inchecken, maar dan moet hij wel goed dicht kunnen.
Binnen no time een spanband gevonden en we kunnen weer gaan. Het is inmiddels tijd om langzaamaan te bedenken wat we willen eten.

In de buurt van de supermarkt zaten veel restaurant dus dat zou geen probleem worden. We kiezen voor een steakhouse want ja we kunnen Texas natuurlijk niet verlaten zonder een goede steak te eten!
Gelukkig smaken de steaks dan ook erg goed, frietjes wat zout maar gelukkig is de aardappelpuree wel erg lekker.

We gaan weer naar het hotel want we moeten de tassen weer even goed inpakken. Gelukkig was het niet een al te moeilijke puzzel en kunnen we snel weer relaxen op het goede bed.
Op tijd slapen is lastig maar uiteindelijk lukt het gelukkig redelijk op tijd want morgen moeten we vroeg op voor de vlucht naar Las Vegas.

Liefs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten